19. října 2009

Palírna Midleton

V Midletonu stojí palírny dvě - stará a nová. Budova staré palírny byla původně postavena jako textilní továrna, na krátkou dobu byla využita jako kasárna a v roce 1825 ji koupila rodina Murphyových, která ji přebudovala na palírnu. V roce 1867 se spojilo pět oblastních palíren ve skupinu Cork Distillers Company. Časem se výroba této společnosti přesunula jen do Midletonu a ostatní provozovny zanikly. V roce 1966 se stal Midleton součástí společnosti Irish Distillers a v roce 1975 byla výroba ve staré palírně zastavena. V doslouživší palírně můžeme uvidět největší měděný kotlíkový přístroj na světě, který pojme 142 416 litrů, a stále zde stojí čtyřicet stop vysoké vodní kolo z roku 1852, které zásobovalo energií celý provoz.


Nová provozovna v Midletonu zahájila výrobu  v roce 1975 a i ona se pyšní největšími kotli na světě, třebaže ne těmi starosvětsky baňatými, ale vysokými a štíhlými. Vybudování nové provozovny iniciovaly spojené palírny Jameson, Powers a Cork v zájmu vlastního přežití, neboť počet malých irských palíren se neustále zmenšoval.

Ředitelem midletonské palírny je Barry Crockett, který tuto funkci zastával i ve staré provozovně; míchačem, z jehož rukou vzešla řada skvostů, je Barry Walsh.
Midletonská palírna převzala řadu značek z dnes již nefungujících palíren a vytvořila řadu značek nových. V Midletonu se vyrábí klasickou irskou metodou trojí destilace velký výběr whiskey, míchaných ze sladové a obilné složky.