19. října 2009

Palírna Bushmills



Palírna je poslední fungující palírnou v Severním Irsku a donedávna i ona byla součástí dublinské společnosti Irish Distillers, která sjednocovala většinu irských výrobců whiskey. V roce 2005 byla prodána koncernu Diageo, který ji pak podstoupil firmě Jose Cuervo.
Palírna  Old Bushmills byla založena v roce 1784, ale  na etiketách láhví je uváděn rok 1608. V tomto roce však pouze byla siru Thomasi Phillipsovi udělena králem Jakubem I. licence na pálení whiskey v hrabství Antrim. Je škoda, že z důvodu reklamního tvrzení, že Old Bushmills je nejstarší licencovanou palírnou na světě, pozměňuje propagační oddělení palírny historii.
Palírna ke svým starobylým budovám s typickou dvojitou pagodou a nápisem Old Bushmills Distillery na střeše přistavěla nové a v roce 1975 prošla rozsáhlou přestavbou.
Old Bushmills dodržuje tradiční postup trojí destilace a výrobu v měděném destilačním kotli. Mezi její výrobky patří míchaná i čistá sladová whiskey. Whiskey nechává dozrávat v sudech po sherry, portském, rumu, bourbonu či madeiře.
Současným ředitelem palírny je Colum Egan.