19. října 2009

Palírna Cooley


Palírna se nemůže pyšnit historickými budovami jako Midleton nebo Old Bushmills. Na tomto místě sice stála od roku 1757 palírna, ale sloužila k destilaci průmyslového alkoholu z brambor. Tovární budovy z minulého století navrhoval český stavitel. Celý komplex palírny je dnes přestavěn a zmodernizován.
Palírna Cooley zahájila výrobu teprve v roce 1989, ale od samého začátku své existence zdatně konkuruje zbývajícím dvěma irským palírnám. Díky ní se rozvířily stojaté vody a všechny tři palírny přicházejí na domácí i exportní trh se stále novými druhy whiskey.
I když vznikla jako společnost s čistě irským kapitálem a přestože odmítla nabídku, aby vstoupila do Irish Distillers (která je součástí francouzské společnosti Pernod Ricard), nepodařilo se pro finanční potíže udržet čistě irské majitele. V té době byla majitelem značné části akcií americká společnost Heaven Hill z Kentucky.
Svoji jedinečnost podtrhuje skutečností, že jako jediná v Irsku používá metodu dvojí destilace, což je typické pro skotské whisky. Cooley pracuje s jedinou sladovou a jedinou obilnou whiskey, které se zde vyrábějí, ale vzniká zde obdivuhodně široká škála výsledných produktů. Kromě vlastních skladů používá ke zrání whiskey i sklady v Tullamore a Kilbegganu. V roce 2011 se stala součástí koncernu Jim Beam a později celá firma převzala jméno palírny Kilbeggan.