14. listopadu 2009

Jameson 1780 12yo


Jameson 1780 dostal své jméno podle roku, v němž prý John Jameson přistál v Dublinu, aby zde založil palírnu. Je to další ze čtyřlístku dvanáctiletých Jamesonů (J. 12, J. 1780, J. Midleton a Dublin Reserve). Obsahuje min. 30% whiskey zrající v sudech po sherry oloroso a 75% směsi představuje pot still whiskey.

Hodnocení: Tato whiskey má velmi příjemné aroma, minimálně lihové, příjemně sladové, s tóny vanilky a karamelu. Aroma prozrazuje starší whiskey, neboť jeho složky měkce přecházejí jedna do druhé, jsou "rozleželé". Barvou se nijak neliší od klasického Jamesona, možná je trochu tmavší. Je to trochu těžší whiskey, v jejíž chuti vystupuje především sladový charakter, sherry a dubová trpkost. Má dlouhý konec, v němž se mísí sladké tóny s hořkostí grapefruitu. Stejně jako vůně prozrazuje i chuť zralou whiskey, jednotlivé tóny jsou setřené, splývavé.
... těžší, s jemnou příchutí po sherry. Přelétavé, bohaté aroma. Třebaže vás na patře nijak nezklame, umožňuje, aby jí velmi jemné sladové tóny dodávaly lehčí charakter ...

Jim Murray - Průvodce světem whisky