30. prosince 2009

Slovníček pojmů


Destilace
alkohol obsažený ve směsi, jíž je kotel naplněn, je zahříván, dokud se neuvolní ve formě výparů, které se v horní části kondenzují a stékají do kondenzátoru. V Irsku se používá jak dvojí, tak trojí destilace.

Fermentace
v kvasné kádi se do zápary přidají kvasinky. Kvašením vzniká tzv. břečka neboli zkvašený rmut, který je zkyslý a hořký.

 
Irská pot still whiskey - "single pot still" též "pure pot still"
v obecnějším významu whiskey vyrobená v kotlíkovém destilačním přístroji. Tradičnější význam znamená whiskey vyrobena v tomto přístroji ze směsi sladového a nesladového ječmene. Stejně jako sladová whiskey neobsahuje žádnou obilnou whiskey vyrobenou kontinuální destilací.

Kolonové destilační přístroje - "column still"
se používají pro metodu kontinuální destilace. Mají válcovitou podobu a bývají z nerezové oceli.

Kotlíkové destilační přístroje - "pot still"
jsou měděné kotle rozmanitých tvarů, vytápěné prostřednictvím měděných hadů u paty celého zařízení. Díky postupné erozi mědi je výsledný produkt chuťově bohatší a těžší.

Míchaná whiskey - Blended

je smíchána z čisté sladové a obilné whiskey.

Mletí
kladívkovým mlýnem nebo jemným válcovým drtičem se slad pomele na jemný sladový šrot.

Obilná whiskey - Single Grain
je vyráběna z nesladového ječmene, pšenice nebo kukuřice. Destiluje se kontinuální metodou na vysoký obsah alkoholu a pak se míchá s čistou whiskey pro okořenění a odlehčení směsí. Příležitostně se stáčí jako čistá obilná whiskey - Single Grain.


Poteen
správněji Poitín, v minulosti to byl nelegálně vyráběný destilát z obilí (v horším případě i z brambor) a hlavně pokoutní výroba ho odlišovala od tehdejší zdaněné whiskey. Dnešní opět legální produkt je destilát z obilí bez delší doby zrání, stojící někde na rozhraní mezi vodkou a whiskey. Na trhu existují značky destilované jedenkrát i třikrát.

Ročníkové série
jsou proti klasickým lahvovým whiskey raritami. Tato série obsahuje whiskey jen z jednoho identifikovatelného roku.

Slad
namočené obilí - většinou ječmen - nabobtná a začné klíčit. Uvolňující se enzymy štěpí škrob na zkvasitelné cukry.

Sladování
jakmile klíčení dosáhne optimálního bodu, musí se slad dobře vysušit, aby se zastavil další růst, který by vedl ke snížení obsahu cukru.

Sladová whiskey - Single Malt
je vyráběna výlučně ze sladového ječmene. Označení Single Malt znamená, že se jedná o čistou sladovou whiskey vyrobenou v jedné palírně.

Sladová whiskey se sudovou sílou - Cask Strength
síla whiskey v sudu se mění podle doby zrání přirozeným vypařováním. Sladová whiskey opouští destilační přístroj s průměrným obsahem alkoholu mezi 80 až 60 %. Zředěním vodou se koncentrace sníží na 60 %, aby se zajistil lepší průběh dozrávání. Téměř vždy má vyšší obsah alkoholu než standardních 43 až 40 %.

Sušení
ve vysoušecí peci se zastavuje klíčení zrn. Přidáním rašeliny jako paliva se dodává sladu charakteristická příchuť. Historicky se rašelina používala v Irsku běžně, omezení použití přišlo s nástupem průmyslové velkovýroby.

Zápara
je tekutina s vysokým obsahem cukru. Sladový šrot se zalije horkou vodou a vyluhují se všechny fermentovatelné složky.

Zrání
whiskey dozrává v sudech. Minimální doba, po kterou musí lihovina zrát, jsou 3 roky. Dozrávání ovlivňuje typ dřeva, jeho změny a stav. Nejčastěji používané dřevo je dub, zřídka se objevuje sud z ořechu nebo mahagonu. Pro dozrávání některých whiskey se používají sudy po sherry a bourbonu. Sudy po sherry dodávají ořechově vínovou příchuť a sudy po bourbonu příchuť karamelu, vanilky a taninů. Využití našly i sudy po rumu, portském, madeiře či brandy.