7. února 2014

Palírny whiskey v Irsku



Když Alfred Bernard na konci 19. století sepisoval svého průvodce The Distilleries of the United Kingdom, existovalo v Irsku přes 2000 palíren. Na konci 20. století pracují v Irsku pouze tři palírny.

Britské obchodní embargo z počátku 20. let uzavřelo pro irské výrobce trhy v Kanadě, Austrálii, Jižní Africe, Novém Zélandu a Velké Británii. Ve Spojených státech začínala prohibice. Postupně zanikly i palírny Comber, Kilbeggan, Tullamore a Coleraine. V roce 1966 se zbývající palírny Jameson, Powers a Cork spojily ve společnost Irish Distillers a výrobu přesunuly do staré palírny v Midletonu. Od roku 1975 se whiskey vyrábí v novém provozu, který je nedaleko staré palírny. Na počátku 70. let přistupuje do Irish Distillers palírna Old Bushmills ze Severního Irska (2005 přešla pod koncern Diageo, který ji pak předal firmě Jose Cuervo).

V roce 1989 vzniká společnost Cooley Distillery. Pokus z roku 2002 o novou palírnu - Coola Mills Distillery skončil komerčním neúspěchem. A dobrá zpráva nakonec. V roce 2007 byla obnovena destilace v palírně Old Kilbeggan

A to není vše - koncem roku 2012 se uskutečnila první destilace v The Dingle Whiskey Distillery (hrabství Kerry) i v palírně vybudované v rámci pivovaru Carlow Brewing Company (O’Hara’s Brewery, hrabství Carlow), později bylo zařízení přestěhováno do Dublinu. 

V roce 2014 otevřel novou palírnu v Tullamore i William Grant, nový vlastník značky Tullamore Dew a koncem roku byla vypálena první whiskey v The Shed Distillery. V roce 2015 byla zahájena destilace v Echlinville Distillery (Kircubbin, Severní Irsko), dále v Rademon Estate Distillery, Teeling Distillery, Great Northern DistilleryConnacht Distillery a Waterford Distillery. V roce 2016 zahájila destilaci Boann a Royal Oak Distillery. A v roce 2017 se připojily Pearse LyonsSlane a Ballykeefe

V roce 2018 zahájila destilaci palírna PowerscourtBlackwater a mikropalírna Lough Mask. V roce 2019 se připojily palírny ClonakiltyDublin Liberties a Roe & Co a koncem téhož roku dále Lough GillAchill IslandBoannCopeland a Burren. Navzdory krizi zahájily i v roce 2020 provoz nové palírny whiskey: Crolly, Blacks, GlendreeHinchTipperarySliabh Liag a Killarney. V letech 2021, 2022 a 2024 následují Micil, Church of Oak, BaoilleachLough Ree, Wild AtlanticTitanic, Ahascragh a McConnell’s.