Tato pot still whiskey je pozůstatkem dob, kdy palírny většinu whiskey distribuovaly v sudech do obchodů, které už se samy postaraly o lahvování. Tento produkt midletonské palírny plní do lahví a na etiketě svým jménem opatřuje firma Mitchell & Son, která měla od roku 1886 své tradiční sídlo na Kildare Street v Dublinu (v roce 2008 se obchod přestěhoval do The CHQ building, Docklands v Dublinu).
Tato firma, obchodující s alkoholem již v sedmé generaci (od roku 1805), je jednou z posledních, ne-li jedinou, která posílá do světa vlastní nezávislé plnění v počtu šesti tisíc lahví ročně.
V Irsku je tato sedmi- až osmiletá whiskey poměrně dostupná (i když Jim Murray ve svém průvodci tvrdí pravý opak), u nás vůbec k vidění není. Pro naši láhev jsme si museli udělat výlet do Vídně.
Firma Mitchell & Son lahvovala také další "spoty"(spot - skvrna, puntík) - sedmiletý Blue Spot, dvanáctiletý Yellow Spot a patnáctiletý Red Spot, které se v současné době již nevyrábí - s výjimkou Yellow Spotu, znovu uvedeného na trh v roce 2012.
Hodnocení: je čistou kotlíkovou whiskey (pure pot-still), míchanou ze sedmileté a osmileté, z níž část, přesněji jedna čtvrtina, zraje v sudech po sherry.
Ve sklence svítí sytou barvou tekutého zlata a svým nezvyklým aromatem rozhodně upoutá pozornost každého milovníka whiskey. Vůně je velmi bohatá, od lehce slaných tónů přes nasládlost karamelu a závany pepře a hřebíčku až po záchvěvy "zelených" vůní trávy a bylinek.
Je to velmi hustá, vazká, olejnatá whiskey, která již podle vzhledu slibuje nevšední zážitek, což první doušek rychle potvrdí. Chuť je stejně překvapivá jako vůně. Perlivá, lehce štiplavá whiskey, přitom jemná, plná a hřejivá, zajímavá svým velice dlouhým koncem, který na patře nechává lehounce kovovou, grapefruitově nahořklou ozvěnu. I po několika minutách budete mít v ústech lehce chladivý pocit jako po mátovém čaji či větrovém bonbonu.
... svým křehce tvrdým, štiplavým, mentolově chladivým a kořenitým charakterem ztělesňuje irskou kotlíkovou whiskey v jedné z jejich nejlepších podob ...
Jim Murray - Průvodce světem whisky